Redaktionsbloggen
Svenska Cycling Plus
Redaktionsbloggen

Är SCF medvetet anonyma?

I helgen avgjordes SM för landsvägscyklisterna. Har du sett, läst eller hört något om det i de stora medierna? Nej, jag kunde nästan gissa det. Den enda cykelnyheten som nått den stora massan den sista veckan är Gustav Larssons olycka. Är intresset för cykel så svalt bland svenskarna? Ja och nej, cykelsporten har ju fullkomligt exploderat de sista åren, och även om de flesta av de nya cyklisterna nog är mer intresserade av sin egen cykling så tror jag nog ändå att man är lite nyfiken på vem som faktiskt är svensk mästare i den idrott som man håller på med.

Vad är då orsaken till att cykelsporten och cykel-SM får så lite publicitet? Jag tror mycket handlar om att välja om man vill synas eller inte synas. Dagens sportredaktioner är starkt nedbantade, samtidigt som utbudet av idrottsgrenar att bevaka blir större för varje år. Det gör att de flesta redaktioner inte har möjligheter att aktivt söka efter information att skriva om (i alla fall så länge det inte handlar om de riktigt stora idrotterna fotboll och hockey). Därför måste idrotten själva hjälpa redaktionerna och berätta att de finns. Enklaste sättet är att skicka en pressrelease, ju mer information som finns med i den, ju större är chansen att man får en artikel. Det minsta man kan begära är att i alla fall resultaten finns tillgängliga kort efter tävlingen.

När det gäller SM helgen i Götene så vet jag inte ifall SCF (Svenska Cykelförbundet) har lagt ut allt ansvar för publicitet på arrangören, men oavsett vilket måste det vara SCF:s ansvar att se till att SM får så mycket publicitet som möjligt. Nu verkar detta ha fallerat totalt. Som en jämförelse kan vi ta vårt grannland Danmark som också avgjorde de danska mästerskapen i helgen som gick.

Trots att vår redaktion ligger i Sverige, vi bevakar inte dansk cykling och vi har inte aktivt sökt information om dansk cykling har vi inför och under de danska mästerskapen fått inte mindre än sex pressreleaser om mästerskapen. Hur många har skickats ut från svenska förbundet (eller arrangören av SM) – just det INGEN.

Om man som sportjournalist på de stora tidningarna ändå lyckats få reda på att det faktiskt avgörs ett SM och försöker ta reda på hur det gick är inte heller SCF:s hemsida någon större informationsspridare. Från tävlingens mest intressanta lopp (Ja, tyvärr tjejer, jag skulle nog vilja kalla herrarnas linje som mest intressant, inte för att det är killar som kör utan snarare för att det bjöd i alla fall på viss dramatik) finns fortfarande idag tisdag inte en rad att läsa om resultatet på förbundets hemsida. Letar man lite så hittar man faktiskt en länk till Sveriges Radio där man kan se att Olsson var spurtsnabbast i Götene. Men då måste man faktiskt veta att SM gick i Götene för att förstå att den länken faktiskt handlar om SM.

Nej, svenska cykelförbundet och svenska cykelarrangörer, vill ni synas måste ni göra er synliga. Det räcker inte att sitta gömda på ett kansli och vänta på att någon av våra stjärnor ska krascha för att hoppas på att få en rubrik i dagspressen.

Thomas Ojala Gunn
I AM THE SUPERADMIN! Om du hittar en bugg eller ser nåt som inte stämmer eller något som skulle kunna vara bättre... maila till thomas.ojala.gunn@dohi.se bah så löser vi det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons