Redaktionsbloggen
Svenska Cycling Plus
Redaktionsbloggen

Men håll huvudet stilla…

Har de senaste dagarna följt tempoloppen från VM mer eller mindre intensivt, och självklart imponeras man av farterna, cyklarna och prestationerna. Men det finns en sak som jag hänger upp mig på – slarvet med aeropositonen. Här har man lagt ner miljoner dollar på att utveckla en cykel som ska vara så aero att luften knappt märker att den passerar. Man har lagt ner timmar och tusenlappar på tid i vindtunnlar och labb för att hitta den optimala aeropositionen på cykeln. Det har till och med gott så långt att strumporna och skoöverdragen går upp exakt så långt på benet som det är tillåtet för att materialet i strumporna är halare mot luften än huden. Som krona på verket har man en hjälm som får alla utom tävlingscyklister att undra om det är en ovanligt stor papegoja från Amazonas som har fått sätta livet till. Så långt är allt ok för mig. Att fila på marginalerna är en del av elitidrotten.

Det som sedan händer är det som får mig att börja fundera. Här har man optimerat vart enda gram på cykeln för att bli maximalt aero, och vad händer sedan när cyklisten börjar bli trött, vilket är en ganska självklar del av ett tempolopp?

not_aeroJo, hen viker ner huvudet och stirrar ner på styrstammen i någon sorts försök att hitta extra energi där. Men vad händer då med jättenäbben i nacken? Den reser sig som en gigantisk horn och plötsligt ökar cyklistens frontalarea med i sammanhanget hur mycket som helst. Frontalarea som ingenjörerna ägnat veckor åt att kapa bort enstaka kvadratcentimeter på ökar plötsligt cyklisten själv med kvadratdecimeter…

Den enda slutsatsen jag kan dra av det, är att antingen är jakten på den optimala aerodynamiken bara ett marknadsföringstrick, eller så fokuserar cyklisterna på fel saker. För ska vi vara helt krassa, om man har förutsättningarna för att träna så pass mycket att man klara att framföra en cykel över 50 km på en timme borde man också ha förutsättningarna för att klara hålla huvudet stilla under lika lång tid, i alla fall om aero är så viktigt som man vill få oss att tro.

Nedan är ett exempel på italienare Maloris spurt från igår som räckte till ett silver, 9 sekunder från guldet…
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ETT7vptNW7I?t=6m8s]

Thomas Ojala Gunn
I AM THE SUPERADMIN! Om du hittar en bugg eller ser nåt som inte stämmer eller något som skulle kunna vara bättre... maila till thomas.ojala.gunn@dohi.se bah så löser vi det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons