Redaktionsbloggen
Svenska Cycling Plus
Redaktionsbloggen

På rull med Ride of Hope

Ride of Hope handlar om mycket mer än att bara cykla långt. Det handlar om gemenskap, värderingar, omtanke och inte minst lagbygge. Jag har de senaste dagarna haft förmånen att vara med på ett hörn på Team Göteborgs träningsläger i Kalamata i Grekland inför deras stora uppgift att i sommar cykla från Prag till Varberg. Utöver Team Göteborg med cirka 20 deltagare har det också funnits med ett tiotal andra cyklister som på olika sätt har någon koppling till Ride of Hope, antingen som gamla ”Ride of hopare” eller från andra team.

IMG_2804

Det har varit en helt fantastiskt vecka och att få lära känna så många fina människor som brinner så för sin sak är helt underbart. Utöver att deltagarna får betala en relativt stor slant för själva deltagande (som går till saker som hotell, mat, bagagetransporter, följebilar osv) så samlar de också in pengar till Barncancerforskningen, och det är inte lite pengar vi pratar om – vi pratar miljonbelopp. Målet var 3 miljoner, men man är redan idag, med cirka 2,5 månad kvar uppe i över 4 miljoner.

De flesta av de Ride of Hope Europe cyklister som besegrat den tunga backen upp till Monestry of Vulcanos.
De flesta av de Ride of Hope Europe cyklister som besegrat den tunga backen upp till Monestry of Vulcanos.

Extra kul är det också att i Team Göteborg finns det med en herre vid namn Bengt Hallberg. Bengt är inte bara en hängiven cyklist och insamlare. Han ser också till att de insamlade pengarna förvandlas till kunskap om cancer – han är nämligen forskningsledare för en grupp forskare på Sahlgrenska sjukhuset som försöker hitta lösningar på några av cancerns gåtor.

IMG_2790

Cyklisterna som är med i Ride of Hope Europe har vitt skilda bakgrunder, både när det gäller livet och cyklingen. Cirka 40 procent av de som deltar har eller har haft någon nära anhörig som drabbats av barncancer, medan andra bara känner att de vill ge tillbaka till sjukvården eller hjälpa till att samla in pengar till något bra. Som cyklister är de minst lika skilda – från duktiga amatörcyklister som kört runt den stora sjön långt under 10 timmar till nybörjarcyklisten som helst kör i motvind för att det inte ska gå så fort.

IMG_2779

Dessa cyklister ska under några månader bilda ett lag, som tillsammans ska hjälpa varandra genom vått och tort, plågsamma klättringar och underbara ögonblick. Mellan den 4 till 10 juli är slutprovet då de ska cykla från Prag till Varberg, allt för att generera uppmärksamhet för barncancerfonden och få folk att stötta forskningen med pengar.

Känner du redan nu att du också vill stötta deras insamling är det bara att Swisha valfritt belopp till 123 225 57 92 och märk bidraget med ROHEGBG.

Första dagen rullar vi sydväst ut från Kalamata med riktning mot den lilla kustbyn Stoupa. Det går knackigt i klungan och farten är låg, och blir ännu lägre när det börjar gå uppför. Men lagets kaptener Tom och Ulf, tillsammans med några andra rutinerade cyklister delar ut tips och peppar deltagarna.

För egen del lämnar jag teamet efter lunch för en lite snabbare och längre tur upp i bergen (man måste ju passa på att få lite träning också när några av Europas bästa cykelvägar finns utanför fönstret). Nästa tillfälle som jag kör med gruppen är två dagar senare, och jag kan knappt tro att det är samma cyklister som jag kör med. Plötsligt far vi fram i över 30 km/h när det är flackt och gruppen ligger välsamlad i ett snyggt två-pars-led. Med tanke på den förvandling som skett på två dagar ska det bli mycket spännande att få möta upp samma gäng cyklister i Varberg om några månader.

IMG_2875

Vilja kan förflytta berg sägs det, men när det gäller viljan hos cyklisterna i Ride of Hope Europe Team Göteborg så är den i alla fall stark nog för att bestiga berg – det har jag sett egna bevis på!

Stötta deras arbete och slit genom att bidra du också. Swisha till 123 225 57 92 och märk bidraget med ROHEGBG.

Thomas Ojala Gunn
I AM THE SUPERADMIN! Om du hittar en bugg eller ser nåt som inte stämmer eller något som skulle kunna vara bättre... maila till thomas.ojala.gunn@dohi.se bah så löser vi det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons