Redaktionsbloggen
Svenska Cycling Plus
Redaktionsbloggen

Underliga kosttillskott

Varje vecka får vi något eller några varuprover på nya kosttillskott till redaktionen. Några är riktigt bra, men en del av det som kommer undrar vi om man suttit på utvecklingsavdelningen och funderat ”vi hittar på något som vi kan lura så många som möjligt med”.

Gymfolket verkar vara extra enkla att få till att köpa i princip vad som helst, skriver man bara att det finns protein i produkten så verkar det mesta gå igenom.

Ett skräckexempel var en dryck som jag tyvärr inte minns namnet på, men den hade ett literpris på över 50 kronor och innehöll i princip samma sak som ett glas chokladmjölk utspätt med vatten. Så när som på att i chokladmjölken fick du lite extra vitaminer och mineralämnen på köpet. Förpackningen öppnades aldrig och efter någon månad, fortfarande inom ”bäst-före-tiden” så hörde man hur en stor klump hade bildats inne i flaskan. Oaptitligt var bara förnamnet.

De senaste veckorna har vi fått två intressanta produkter. Den första är en ny kexbar som stort och tydligt på förpackningen förkunnar att man sänkt sockerhalten med 80%, och istället sötat den med Stevia. Det låter ju bra för den som är lite orolig för sin vikt. Vad som dock inte framgår är att man ersatt sockret med fett. Jämfört med en klassisk Cloetta Kexchoklad som per 100 gram (förpackningen är dock oftast mindre) bjuder på 498 kcal och 61 gram kolhydrater varav 43 gram är sockerarter så får vi med denna sockerreducerade variant 570 kcal och 47 gram kolhydrater, men endast 7,8 gram socker. Betydligt mindre socker alltså, men energimängden är nästan 15% högre. Tillhör du de som tror att om man bara minskar på sockret så kan man stoppa i sig vad som helst utan att gå upp i vikt så är ju det en god nyhet, men för oss som vet att det är den totala energin som du stoppar i dig som är boven i viktdramat så är det ju rent förkastligt. Jag behöver väl knappast tillägga att båda alternativen ovan är så kallade tomma kalorier. Inte en vitamin eller mineral så långt ögat når.

Till steviakexbarens fördel skall dock sägas att man bytt ut den omstridda palmoljan (av miljöskäl) och ersatt den med kokosolja. Man har också tagit bort det mesta av fruktosen som är den sockerart som snabbast når ut i blodet och påverkar blodsockret snabbast.

Den andra produkten som jag vill ta upp har vi inte ens fått prova, den har vi endast fått pressinformation om ännu. Troligen har den inte nått den svenska marknaden ännu, och vi hoppas att den inte heller gör det. Produkten kallas för ”Voke Tab” och är en liten tablett som påstås vara ”ett smidigt extra energitillskott som du kan ta när som helst under dagen”. Det intressanta med tabletten (som är utvecklad i USA) är att den bara innehåller 2 kcal, ungefär lika mycket energi som du förbränner under 3-5 sekunder av hård cykling. Inte mycket till extra energitillskott alltså. När vi konfronterar tillverkaren med dessa uppgifter får vi förklarat för oss att energi kan betyda mer än bara energi (där ser man). De anser att energi också kan innefatta ”förbättrad mental fokus” och ”pigghet”. Enligt de definitioner på energi som jag har fått lära mig så ingick inte dessa begrepp. Men vill du köpa en lite tuggbar tablett som innehåller lite grönt te, koffein samt körsbärsextract samt troligen ett flertal ospecificerade ingredienser som gör dig lite bättre mental fokuserad så kan säkert Voke Tab vara ett bra alternativ. Jag avstår gärna.

Inom kort ska jag skriva ett motsvarande inlägg med ett par riktigt guldkorn som också kommit in till redaktionen och som vi gärna har med oss i både ryggfickan och i flaskan på våra träningsturer.

 

Thomas Ojala Gunn
I AM THE SUPERADMIN! Om du hittar en bugg eller ser nåt som inte stämmer eller något som skulle kunna vara bättre... maila till thomas.ojala.gunn@dohi.se bah så löser vi det.

2 kommentarer

  1. Pingback: domain sellers
  2. Pingback: domain sellers

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons